2009. október 5., hétfő

St. Kilda hangja

Az a név, hogy Benjamin Stanford vajmi keveset mond egyeseknek. Arra, hogy Dub FX néhányan már felkapják a fejük. Azok viszont, akik egyszer hallották, nagyrabecsülik őt, mivel olyan dolgokat hoz össze élőben, amit mások stúdiókban gyártanak. Egy igazi ausztrál utcai előadóművész Melbourne St. Kilda negyedéből, aki saját hangjaiból rakja össze egy effekt és egy loop gép felhasználásával dalait. Lévén, hogy nem előre elkészített zenét játszik, hanem helyben hozza össze azt, olyan improvizációs lehetőségekre tesz szert, amit mesterien ki is használ, ezzel bonyolult reggae, hiphop, dubstep stílusok egy sajátos keverékét hozva össze. Dalszövegeivel egyszerre célozza meg az általánosított világ eseményeit és a kortárs szorongást, mialatt felveti az egyéni alapú forradalmat az önrendelkezésen és elkötelezettségen keresztül.

Három albummal kapcsolatban merül fel a neve: egy amelyben közreműködik (Winter of Woodshed, Mr. Woodnote) és kettő ami sajátja (Live in the street {2007} - kizárólag csak élő felvételeket tartalmazó album, Everythinks a ripple {2009} - stúdióalbum).


Bevallása szerint nem használ mást csak élő előadásmódot, szájról-szájra való terjesztést, az internet szociális hálózatait, és egy sor könnyen hozzáférhető ingyenes hangmintát.



A következő felvétel 2009. április 18.-án készült Bristolban, egy olyan turné keretén belül, amelyben az új albumát népszerűsíti, ami május 30.-án jelenik (jelent) meg. A felvételről még annyit, hogy Mr. Woodnote közreműködésével készült, aki egyszerűen elvarázsolja a hallgatót a szaxofon szólóival.

Flow (Áradat)


És akkor következzen két dal az időközben megjelent Everythinks a ripple című albumról:

Society Gates (Társadalmi Határok)


Love Me Or Not (Szerethetsz vagy nem)


Dub FX hivatalos weboldala

Köszönet Albinak a dalokért!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

...és köszönet a Wikipédiának és a YouTube-nak, és még számos tényőznek :) És köszönet neked, hogy vetted a fáradtságot és fordítottál angolról magyarra :P

petya írta...

sajnos mr.dub fx-ről oly kevés információ lelhető fel a neten, hogy rákényszerültem, hogy azt a keveset osszam meg veletek, amit többek között wikipédián található. sajnálom, ha ezzel csalódást okoztam. én a zenéket szeretném megmutatni és bár lehet ha a szöveg nem ér sokat, mégsincs szívem megjeleníteni egy-két sor mellékelése nélkül egy adott felvételt, hogy csak úgy szárazon lógjon a levegőben. remélem, hogy néhány embernek hasznos volt az a pár sor. aki pedig többet tud az előadóról, azt szívesen várom a kiegészítéssel. tisztelettel: petya