2010. március 26., péntek

Mély Kék Valami - A nap dala #3

1993-at írunk, mikor néhány egyetemista megalapítja a Deep Blue Something (Mély Kék Valami) nevű együttest Huntsville-ben (Texas). Todd Pipes, Toby Pipes, Clay Bergus and John Kirtland eredetileg Leper Messiah (Leprás Messiás) névvel akarnak indulni, de látván a Metallica azonos címmel kiadott dalát, úgy gondolják, hogy az inkább a heavy metal szeretőket vonzaná, ezért inkább Deep Blue Something névvel indulnak. Clay Bergus még az elején kilép a zenekarból, helyére Kirk Tatom kerül.

1996-ban a toplisták élére tornásszák fel magukat a "Breakfast at Tiffany's" című dalukkal: Nagybritanniában elsők, az Amerikai Egyesült Államokban pedig ötödikek.
A dal először az első lemezükön, 11th Song (Tizenegyedik Dal), jelenik meg 1993-ban, de a második lemezre is, Home (Otthon), felkerül a dal, és ezzel robbannak be a köztudatba, na meg a toplisták élére.


Todd David Pipes-ot lenyűgözi a "Roman Holiday" (Római Vakáció) című 1953-as film, melyben Audrey Hepburn játsza a főszerepet, és innen kap kedvet a dal megírásához. Azonban úgy gondolja, hogy Audrey Hepburn egy másik filmje találóbb lenne dalcímnek, ezért végül a "Breakfast at Tiffany's" (Álom Luxuskivitelben) című 1961-es filmet választja mint dalcím.
(Tipp: a Tiffany's Co. egy amerikai ékszerüzletlánc)

A dal egy fiúról szól, aki épp a barátnőjével való szakítás határán van, olyan indokkal, hogy kettőjüknek nincs semmi közös pontjuk. A fiú kétségbeesve próbál találni valami közös pontot, és így emlékszik vissza arra, hogy mindkettőjüknek tetszett Audrey Hepburn filmje az Álom Luxuskivitelben. Azzal érvel, hogy ez elegendő motivációként szolgál, hogy megoldják a problémáikat.





Érdekességek:
A "Breakfast at Tiffany's" című novellát 1958-ban írta Truman Capote, majd 1961-ben vitte filmvászonra Blake Edwards. A film zenéjét, a híres Henry Mancini szerezte. 1966-ban bemutatták a történet musical verzióját a Broadway-en.



Nincsenek megjegyzések: