2011. március 18., péntek

Toccata - A nap dala #4

Taimane Gardner 1989. február 13.-án született Honoluluban.

Öt éves korában az apja vett neki egy ukulelét és érdeklődését látva rögtön beíratta két (!) ukulele iskolába. Az egész családja elcsodálkozott, mikor az első lecke után már egy teljes dalt eljátszott nekik.

Hat éves korában vett először részt ukulele versenyen, ahol kétszer annyi idős fiúkkal versenyzett, és nyert.

Tizenegy éves korában kereszteződtek útjai Jake Shimabukuro-val, egy fiatal, nagy jövő elé néző ukulele művésszel, akitől sok készséget eltanult rövid idő alatt, többek között a könnyű-gyors ujjak technikát.


Majd később úgy gyakorolt, hogy Jake Shimaburkuro lemezét hallgatva bekötött szemmel próbálta utánozni a hallottakat. Bevallása szerint a
"Szembekötés rettenetesen sokat segített nekem", mert
"Arra tanított engem, hogy az izom-memóriámat használjam, amivel öntudatosabb lettem és képes voltam szemkontaktust tartani a közönséggel".

Tizenhárom éves korában találkozott a legendás Don Ho-val, aki Waikiki utcáin zenélve segített pénzt szerezni a hajléktalanoknak. Taimane felkérést kapott, hogy játszon Don-nal együtt ahol része lett a műsornak és Don O'hannaja lett. (Az Ohana az a hawaii nyelvben közeli (vérbeli) rokonságot, családtagot jelent. Magyarul: családtagnak tekintették egymást.)


Most huszonkét éves és egyik kedvenc időtöltése a Hawaii körüli szigeteken fellépni nyitott esteken (Open Mic) ismeretlenként. Úgyhogy nem kell meglepődni, hogyha egy hétköznapi szórakozóhelyen Hawaii-on időnként belebotlunk a varázslatos zenéjébe, amibe szívét-lelkét beleadja.

Taimane Gardner hivatalos weboldala
Jake Shimabukuro hivatalos weboldala
Don Ho hivatalos weboldala

Nincsenek megjegyzések: