2010. április 6., kedd

Kispál, Borz nélkül

Minden zenekar életében el jön a vég. Ez tény és való. Néhány együttes rövid életû, mások többet bírják, és vannak, akiket csak halál tud elválasztani egymástól.

A Kispál és a Borz zenekar életében eljött az a pillanat, hogy úgy érzik, 23 év után bizony váltani kell, mivel együtt már nem tudnak olyan jó dalokat szerezni, mint külön-külön.

Április hónap elsõ napján jelentette be hivatalos sajtótájékoztatón a Kispál és a Borz az együttes feloszlását.


Saját oldalukon ezt olvashatjuk: "2004 óta nem jelent meg lemezünk. Több határidőt is adtunk magunknak, hogy összeállítsunk egy új zenei anyagot, ám ezeket a dátumokat rendre nem tartottuk be. Ráadásul azt a közös utat sem láttuk, amit a jövőben járni szeretnénk."


Lovasi András a hivatalos sajtótájékoztatón a következõket mondta: "A Kispál és a Borz alkotó-koncertező csapatként kezdett, de ebből mára jobbára csak a koncertező maradt meg. Annak idején úgy vágtunk bele, hogy addig maradunk együtt, amíg jobb számokat írunk közösen, mint külön-külön. Most valamennyien úgy látjuk, hogy a pillanat elérkezett, és váltani kell. Nem akarunk a múltból élni, nem szeretnénk beleesni ebbe a csapdába."

A búcsúkoncertet a Sziget Fesztivál "mínuszegyedik" (-1.) napjára tervezik, ahol közel három órán keresztül fogják szórakoztatni a nagyérdemût, régi tagok és vendégzenészek segítségével, egyedi színpad és látványtechnikával: korszakok szerint változó díszlet lesz a háttérben. "Ne aggódjatok: a parasztvakítástól, meg a tűzijátéktól azért továbbra is eltekintünk."


Hogy miért választották pont a kommerc Sziget Fesztivált, mint a zárókoncert színhelye? A válasz egyszerû: "Ennek a 23 évnek a legméltóbb lezárása egy nagyszabású "búcsúkoncert" azon a színpadon, ahol a Fesztivál kezdete óta minden évben jelen voltunk. Itt váltunk igazi "nagyszínpados" zenekarrá."
(szerk. megj.: 1993-ban indult a fesztivál, akkor még "Diáksziget"-ként. Majd 1996-tól 2001-ig "Pepsi Sziget" néven. A mostani szervezõzég - Sziget Management - 2002 óta szervezi a fesztivált.)

Ez a befejezés szerencsére nem befolyásolja a tagok közötti további jó kapcsolatot, ugyanis õszre tervezik a búcsúkoncert anyagát kiadni DVD lemezen, együtt egy CD lemezzel, ami az elmúlt évek meg nem jelent dalait fogja tartalmazni néhány új dal kíséretében.


Aki különbözõ okok miatt nem tud ottlenni a búcsúkoncerten, az se szomorkodjon, addig még látható/hallható lesz a zenekar külömbözõ koncerteken, amelyek dátumai a www.kispalesaborz.hu > Koncertek menüpont alatt lesznek megtalálhatóak.


És akkor következzen egy kis áttekintés a zenekarról (azoknak akik nem ismernék):

Huszonhárom éve (1987-ben) alapította Bräutigam Gábor, Ózdi Rezső, Kispál András és Lovasi András a zenekart Pécs városában. Az együttes tagjai sokat cserélõdtek. A fentiek mellett megfordult még a zenekarban Tóth (Csülök) Zoltán, Michael Zwecker, Dióssy D. Ákos, Bóra Áron és Mihalik Ábel is, mígnem megállapodtak a mai felállásnál: Dióssy D. Ákos, Kispál András, Lovasi András és Mihalik Ábel.


Elsõ demójuk 1989-ben jelent meg Tökéletes helyettes címmel, majd ezt követte elsõ albumuk, a Naphoz Holddal, 1991-ben. Ezt követte tizenhárom nagylemez és egy sor kislemez, koncertalbum, és filmzene.


Zenekar stílusa: magyar alternatív rock.
Nevének eredete: Az eredeti elképzelés szerint az együttes neve csak „Borz” lett volna. Ezt azonban Kispál András kifogásolta, arra hivatkozva, hogy korábban csupa állatról elnevezett együttesben játszott, amik sikertelenek voltak. Ezért úgy döntöttek, hogy őt kiemelik a névben.



A Kispál és a Borz hivatalos weboldala
A Sziget Cultural Managemant weboldala

RÁADÁS:

Remek klip egy rajongó kamerájából a Disznók tánca címû dalhoz.

4 megjegyzés:

fanateeq írta...

azert kar te...:)

Pál írta...

Sajnálni igazán csak akkor kell együttes felbomlását ha úgy érezzük hogy még sokat kihozhattak volna magukból. És hát lássuk be gyerekek, ők tényleg megcsinálták...
Nagyon szeretem a zenéjüket és mondhatni a kedvenc bulizenekarom a Kispál, de most már ebben a felállásban tényleg nem tudtak újat hozni, és megértem hogy feloszlottak, sőt ha valaki megnézi a mellék projekteket, Lovasi Bandi a hegyről című lemezét és a Kiscsillag zenekar műveit, valamint Dióssynak a Kaukázussal és a 30Y-al való együttműködéseit, tisztán látszik hogy a zene nem halt el csak átalakult hogy jobbá váljon.

És mint tudjuk úgy szép ha a csúcson hagyod abba... hát ők ezt csinálták.

Szép volt Fiúk!

Kallai Emanuel írta...

Meglepet a hir. Ugyes bejegyzes lett ;-)

Unknown írta...

www.valentinesday.mymc.in