2009. október 19., hétfő

Élő Segély Afrikáért

Bob Geldof (Boomtown Rats együttes) 1984-ben lát egy televíziós riportot az éhező etiópiai gyerekekről. A látvány annyira megindítja, hogy Midge Ure-vel (Ultravox együttes) megírja a "Do They Know It's Christmas?" ("Vajon tudják azt, hogy Karácsony van?") című dalt. A tervük az, hogy sok híres énekessel közreműködve kiadnak egy lemezt és a bevételből élelmiszer szállítmányokat indítanak Afrikába. Az így összeállt csapat, a Band Aid ("Segítség együttes"), kiad egy lemezt, ami elsöprő sikert arat, és sok pénz összegyűl a cél érdekében. A lemez után Geldof elhatározza, hogy megszervez egy Live Aid ("Élő Segítség") jótékonysági koncertet is, ami elegendő bevételt hozna, hogy rendszeres segélyszállítmányokat indíthassanak az éhezőknek.


Ezzel párhuzamosan amerikában is indul egy egy hasonló összefogás: Lionel Ritchie és Michael Jackson megírják a "We Are The World" ("Mi Vagyunk A Világ") dalt, amit az USA For Africa-ra keresztelt amerikai sztárokból összeállt együttes ad elő.



Végül is a szuperkoncert 1985. július 13.-án volt, és a televíziós közvetítéseknek hála több mint másfél milliárd ember látta egyenes adásban.


Ennek mintájára a magyarok is rendeznek egy óriáskoncertet, ugyanabban az évben, "Élő segély Afrikáért" (avagy a magyar live aid - szerk. megj.) név alatt, ahol közel kétszáz zenész két napon át szórakoztatja a nagyérdeműt a Budapest Sportcsarnokban, december 26.-án a magyar rock- és 28.-án a magyar popzene legjelentősebb alakjainak szereplésével.


Egy albumot is kiadnak, "Mondd, mit ér egy falat kenyér?" címmel, melynek címadó dalát Presser Gábor és Földes László (Hobo) szerezték. A következő emberek játszák: Hobo - ének; Karácsony János - gitár; Póka Egon - basszusgitár; Presser Gábor - billentyű, ének; Révész Sándor - ének; Solti János - dob; Somló Tamás - ének; Wahorn András - szaxofon, trombita; (avagy mindezek rövidítve: LGTRWHP). A dalszöveg itt található.


LGT, Révész, Wahorn, Hobo, Póka - Egy falat kenyér

A jótékonysági lemezen közreműködik még Kóbor János, Nagy Feró, Trunkos András, a KFT, a P. Box, Dés László, Horváth Kornél, Karácsony János, Tóth Tamás, a Varga Miklós Band, az Omega, a Hobo Blues Band, a Prognózis, a Satöbbi, Slamo és a V'Moto-Rock.


Na és neked mennyit ér egy falat kenyér?

3 megjegyzés:

petya írta...

Eredetileg csak az "Egy falat kenyér" című felvételt akartam megosztani veletek, mint a nap dala, de szükségesnek éreztem ismertetni az előzményeket, így bekerült a másik kettő is.

Kellemes zenehallgatást!

Névtelen írta...

Nagyon szep es nemes otlet volt ezt megosztani:) Koszi az infokat!

Névtelen írta...

Nemes célt szolgál a dal, akárcsak az információk.Csak így tovább!;)